10324
16:59
17.01.2018

 

Avrupa’daki eğitim kurumlarına devam edemeyen, dolayısıyla yurt dışında gerekli olan eğitim düzeyine ve niteliğine sahip olamayan gençleri, Türk eğitim sistemi içine alarak yarım bıraktıkları lise öğrenimini tamamlama imkanı ile yurt dışında iş olanaklarını artırmak amacıyla, Türkiye´deki okullarımızın bünyesinde olduğu gibi yurtdışında da Açık Öğretim Uygulamalarının faydalı olacağı düşünülmüş ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan gelen taleplerin de değerlendirilmesi sonucunda; 16/08/2012 tarih ve 9357 sayılı Makam onayı ile Belçika İslam Federasyonu İbn-i Sina Enstitüsünün, her türlü işletme gideri Enstitü tarafından karşılanmak üzere, Büyükelçilik ve Bakanlığımız himayesinde ve denetiminde İmam Hatip Lisesi olarak açılmasına karar verilmiştir. 

 

2013-2014 öğretim yılında ise 06/05/2013 tarih ve 847960 sayılı Makam Onayı ile Belçika İbn-i Sina İmam Hatip Lisesinde Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı İmam Hatip Programı başlatılmıştır.

 

Belçika’da programın uygulanmasından sonra, Belçika dışındaki ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızdan da yoğun talepler gelmiştir.  Gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda; Açık Öğretim Kurumları hizmetlerinin yurtdışında yaygınlaştırılması amacıyla 2014-2015 öğretim yılında 21/10/2014 tarih ve 4693957 sayılı Makam Onayı ile Avusturya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde,  23/07/2015 tarih ve 7457139 sayılı Makam Onayı ile Danimarka’da, 25/08/2015 tarih ve 8348479 sayılı Makam Onayı ile Fransa’da da Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı İmam Hatip Programı başlatılmıştır.

 

Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin Yurtdışı İmam Hatip Programının uygulandığı ülkeler ve bu ülkelerdeki okullar şunlardır.

          * Kıbrıs - Lefkoşe Hala Sultan İlahiyat Koleji,

          * Belçika - Brüksel İbn-i Sina Anadolu İmam Hatip Lisesi,

          * Avusturya - Viyana Türk Anadolu İmam Hatip Lisesi,

          * Danimarka - Kopenhag İskandinavya İmam Hatip Lisesi,

          * Fransa - Strazburg Yunus Emre Lisesi.

 

Batı Avrupa’da yukarıdaki söz konusu okullarda Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin Yurtdışı İmam Hatip Programının uygulanmasından sonra, bu merkezler dışında yaşayan vatandaşlarımızdan da yoğun talepler gelmiştir.  Gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda bu merkezlere uzak olan yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlarımızın da bu programdan faydalanabilmesi için, uzaktan eğitim sınav merkezlerinin sayısı artırılmış ve aşağıdaki merkezlerde de uzaktan eğitim sınav merkezi oluşturulmuştur:

 

            * Almanya - Berlin 

            * Almanya - Dortmund 

            * Almanya - Mainz 

            * Avusturya - Dornbirn 

            * Avusturya - Linz 

            * Fransa - Lyon

 

     Yurtdışı İmam Hatip Programında da yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemleri, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi müdürlüğünce belirlenen tarihler arasında yukarıdaki okullar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerden sınav giderleri ile öğrenci iş ve işlemlerinde kullanılmak üzere yıllık olarak, kayıt kılavuzunda belirtilen miktar kadar ücret alınmaktadır.

 

Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin tabi olduğu mevzuatlarda öğrenciler zorunlu ve ortak dersleri uzaktan eğitimle alır ve bu derslerin sınavları merkezi sistemle yapılır.

 

Alan dersleri ise; ülkemizde ve yurt dışındaki yüz yüze eğitim veren örgün okullar aracılığıyla yüz yüze eğitimle verilmektedir. Bu alan derslerinin sınavları yüz yüze eğitimleri veren örgün okullar tarafından yapılmakta ve sınav puanları Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi “Bilgi Yönetim Sistemi”ne işlenmektedir. Öğrencilerin yüz yüze eğitime devam etmeleri zorunludur.

 

Programda yer alan ortak ve alan derslerini tamamlayarak, gerekli mezuniyet kredisine ulaşan ve mezun olmaya hak kazanan öğrencilerin mezuniyetleri ve diploma işlemleri Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, mezun olan öğrencilere diplomalar düzenlenerek yurtdışındaki yüz yüze eğitimin yapıldığı okullara gönderilmektedir.

 

Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin tabi olduğu mevzuatlarda ve bu okulun haftalık ders çizelgesinde belirtilen dönemlerde alınması gereken zorunlu, ortak ve alan dersleri vardır. Okulun mevzuatına göre ortaokul mezunları ile ara sınıftan tasdikname ile kayıt yaptıran öğrenciler en erken toplamda 4 (dört ) yıl  [ 8 (sekiz) dönem] sonunda mezun olabilirler. Ortaöğretim mezunu olarak kayıt yaptıran öğrenciler ise yoğunlaştırılmış eğitim programları uygulanarak en erken 2 (iki) yıl [4 (dört) dönem] sonunda mezun olabilirler.

 

Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Yurtdışı İmam Hatip Programına devam ederek mezuniyet için gerekli tüm koşulları yerine getirenlere Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Diploması verilir. Bu diploma, Türkiye´de örgün eğitim verilen liselerden alınan diplomalarla eşdeğerdedir. Bu eşdeğerlilik hukuken de güvence altına alınmıştır. Diplomaların yurtdışında geçerliliği, yaşanılan ülkelerin yerel mevzuatıyla ilgilidir.

 

Açık Öğretim Okullarımızın yurt dışı programına kayıtlı öğrencilerden mezun veya mezun olabilecek durumda olanlar üniversitelerin yaptıkları YÖS’e ( Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı) katılmakta ve bu sınav sonucunda üniversitelere kayıt hakkı kazanmaktadır. Üniversitelerin yurt içinde ve yurt dışında yapmış oldukları Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavlarına mezun veya mezun olabilecek durumda olan öğrenciler ile Açık Öğretim Okullarımızda okumakta olan ve mezuniyet şartlarını taşımayan öğrenciler de başvuru yapabilmektedir.

 

Yayın Tarihi: 17.01.2018